Sigorta her şeyden önce kişileri güvence altına almayı amaçlar. Bu kavram benzer belirli tehlikelere (rizikolara) maruz çok sayıda kişinin bir araya gelmesinden doğan bir topluluğa dahil bir kimsenin ileride tehlikeye maruz kalması halinde, gerçekleşen tehlikenin yarattığı zararların sigortacı tarafından tehlike topluluğuna mensup kişilerden önceden alınan belli bir prim karşılığında giderilmesine yönelik hukuki bir kavramdır.(1)
III- ÖZEL SİGORTA PRİMİ ve KATKI PAYI ÖDEMELERİNİN HUKUKİ DAYANAĞI
Mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun (3) 77. maddesinin birinci fıkrasında prime esas kazançların hesabında:
a) Sigortalıların o ay içinde hak ettikleri ücretlerin,
b) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara o ay içinde ödenenlerin,
c) İdare ve kaza mecilerince verilen karar gereğince (a) ve (b) fıkralarında yazılı kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin, brüt toplamı esas alınmaktaydı. www.osmanozbolat.com
1) Hak edilen ücretlerin,
2) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemelerin ve işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların,
3) İdare veya yargı mercilerince verilen karar gereğince yukarıdaki (1) ve (2) numaralı alt bentlerde belirtilen kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin, brüt toplamı esas alınır.
b) Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.
I- KONUNUN UYGULAMA YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
5510 sayılı Kanuna göre işletmeler, şayet çalıştırdıkları sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine prim veya katkı payı ödüyorlarsa (Sigortalının eş ve çocukları için ödenen özel sağlık sigortası ve bireysel emeklilik işveren katkı payından da prim kesilmektedir) ve bu tutar toplamı aylık asgari ücretin % 30’unu (01.01.2013-30.06.2013 dönemi asgari ücreti üzerinden 293,58 TL) geçiyorsa, bunu prime esas kazanca dahil etmek zorundadırlar.
Söz konusu bu ödemeler öncelikle ödendiği ayın kazancına dahil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilâve edilmektedir.
Bu uygulama özellikle mülga 506 sayılı yasa döneminde sıkça tartışılmış, Kanunda yer verilmeyen bir düzenlemenin Kurum tarafından uygulanması, işletmeleri yargı yoluna başvurmaya sevk etmiştir. www.osmanozbolat.com
Konu ile ilgili verilen bir Yargıtay kararında (7) “506 sayılı Yasa’nın 77. maddesinin birinci fıkrasında prim hesabında göz önünde bulundurulacak kazançlar belirtilmiş, ikinci fıkrasında ise bunun istisnaları gösterilmiştir. Fıkrada ifade edildiği biçimde sosyal amaçlı olarak veya işverenin yasa ve sözleşme dışında sigortalısına yaptığı yardım ve ödemeler prim hesabında nazara alınmazlar ve prime tabi tutulmazlar. Bu ödeme veya yardımlar ücret ve benzeri ödemelerden tamamen farklı nedenlere dayanırlar. İşin karşılığı olmaktan ziyade insani değer yargıları sonucu verilirler. Yasa bunları sayarak belirtmiştir. Bu yardımlar ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, ayni yardımlar, yemek, çocuk ve aile zamlarıdır.
Burada ayni yardımlar özellik gösterir. Ayni yardımdan amaç, sosyal veya kişisel bir ihtiyacın karşılanması yolunda yapılan bir yardımdır. Yardımın ayni veya para olarak yapılmasının önemi bulunmamaktadır. Örneğin; işverenin sigortalılarına dağıttığı elbise, ayakkabı, sigortalı çocukları için kitap, kırtasiye gibi yardımlar, doğrudan ayın nitelik taşımasına karşın bu yardımlar yemek bedeli, taşıt gideri, yakacak bedeli, dikiş ücreti mesken veya sağlık yardımı, öğrenim yardımı türünden nakitte olabilir. Bu tür somut biçimde belli edilmiş bir ihtiyaca yönelik yardımlar ayni yardım olarak kabul edilir ve prim hesabında dikkate alınmazlar.
Görüldüğü üzere kararda “sosyal amaçlı” ödemelere vurgu yapılmış, ödemelerin ücret ve benzeri ödemelerden tamamen farklı nedenlere dayandığı ve ayni yardım niteliği taşıdığı, dolayısıyla yasa ve sözleşme dışında sigortalıya yapılan yardım ve ödemelerin sigorta primine esas kazançlara dâhil edilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. (8)
506 sayılı yasa döneminde söz konusu Yargıtay kararları açık olmasına ve Yargıtay’ın görüşünün Sosyal Güvenlik Kurumu’nun görüşünden farklı olmasına rağmen uygulamada mükelleflerin Sosyal Güvenlik Kurumu ile sorun yaşamak istememeleri nedeniyle bireysel emeklilik katkı payları ve şahıs sigorta primleri ödemlerini sigorta primine esas kazancın matrahına dâhil etmişlerdir. (9)
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından da 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanun’un 80. Maddesine konu ile ilgili “özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarlar” ibaresi eklenerek tartışılan husus kanunlaştırılmış ve % 30’luk bir sınır konularak söz konusu ödemelerin prime esas kazançlara dahil edilmesi uygulaması devam ettirilmiştir.
III-SONUÇ
Hükümet tarafından işveren teşviklerine yönelik birçok düzenleme söz konusudur. Son günlerde yeni teşvik haberleri de gündeme gelmektedir. Şayet bir düzenleme yapılacaksa bir kanun değişikliği ile 5510 sayılı Kanun’un 80. Maddesindeki “işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları” kısmının kaldırılarak, bu ödemelerin işverenler tarafından çalışanlarına yapılan “sosyal yardım” ödemeleri olarak değerlendirilmesi ve prime dahil edilmemesi önemli ve kalıcı bir prim teşviki olacağı düşüncesindeyiz.
Osman ÖZBOLAT-Ahmet ADIGÜZEL
Lebib Yalkın Dergisi/ Temmuz-2013
Kaynaklar:
1- A.Can Tuncay-Ömer Ekmekçi, “Sosyal Güvenlik Hukukunun Esasları”, 2. Bası,Legal Yay., Kasım 2009, s. 14
2- Şükrü Kızılot, “Özel sağlık sigortasına prim darbesi”, Hürriyet, 9 Nisan 2005
3- 31/05/2006 kabul tarihli, 16/06/2006 tarih ve 26200 sayılı R.G.de yayımlanan 5510 Sayılı Kanun’un değişik 106. maddesi ile, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 142,143 ; Ek 36.Madde ;Geçici 20,81,87.Maddeleri hariç yürürlükten kaldırılmıştır.
4- 1 Nisan 2005 tarih, B.13.2.SSK.5.01.08.00/VIII0000-77/230671 sayılı özelge
5- 16.06.2006 tarih ve 26200 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
6- Para yerine, her türlü mal ile insani ve sosyal amaç güdülerek yapılan yardımdır.
7- Yargıtay 21. HD., 05.02.2007 Tarih, E: 2006/4180, K:2007/1193
8- Ayni yardımların nakdi olarak verilmesi halinde dahi yapılan ödemenin ücrete dahil edilemeyecek bir ödeme olduğundan bahisle prime esas kazanç hesabında dikkate alınmayacağı belirlenmiştir. (Yargıtay 21. HD., 04.03.2004 Tarih, E: 2003/11241, K:2004/1938)
9- Serkan Başar, “Bireysel Emeklilik Sistemine Ödenen Katılma Payları Ve Özel Sağlık Sigortası Primlerinin Vergisel Boyutu Ve Bordrolaştırılması”, Lebib Yalkın, Haziran 2008
10- Nurşen CANİKLİOĞLU, “5510 Sayılı Yasa Tasarısı’nın İşverenlere Getirdiği Ek Yükümlülükler”, İşveren, Nisan 2008, 34-38