Libya’da iş üstlenen işverenlerce çalıştırılan Türk işçilerinin sosyal güvenliği nasıl sağlanmaktadır?
01.09.1985 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye- Libya Sosyal Güvenlik Sözleşmesine göre, Libya’da iş yapmakta olan Türk işverenlerin yanında çalışan Türk işçileri “daimi işçi”, Libya’da Libyalı işveren veya üçüncü bir ülke işvereni yanında çalışan Türk işçileri “geçici işçi” statüsünde sayılmıştır.
Daimi işçi statüsündeki işçilerimiz, 5510 sayılı
Kanuna tabi tutulmakta ve bunların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin primleri Kurumumuza yatırılmakta, bunlar için genel sağlık sigortası primi yatırılmamaktadır.
Ayrıca, Libya mevzuatına göre öngörülen hastalık sigortası primleri, işverenler tarafından Libya sosyal güvenlik kurumuna ödenmektedir.