BES Sisteminden Nasıl Çıkılır?

0
59

Yeni yürürlüğe giren BES sistemi ile otomatik olarak sisteme dahil olan birçok çalışanın akıllarına takılan soru: BES sisteminden nasıl çıkılır? Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden iki ay içerisinde (iki ay dolmadan) hiç bir sorun yaşamadan çıkabileceğinizi belirtelim.

Bu hakkınız 25.08.2016 Tarihli Resmi Gazetede Yayınlanarak yürürlüğe giren 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunun EK 2. Maddesinde şu şekilde belirtilmektedir.

“Çalışan, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayabilir. Cayma hâlinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilir. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumludur. Cayma hakkını kullanmayan çalışan Müsteşarlıkça belirlenen hâllerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilir. “

Son yayınlanan yönetmelikte eskisini onaylamaktadır. 17.12.2016 tarih ve 29921 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmeliğe" Eklenen 22/E maddesinin birinci fıkrası;

“İlgili bireysel emeklilik planına göre çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payının şirket hesaplarına nakden intikal ettiği tarihi takip eden işgünü emeklilik planına dâhil edildiği şirket tarafından çalışana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçları ile bildirilir. Çalışan, bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkını kullanabilir. Cayma süresinden sonra da çalışan dilediği zaman sistemden ayrılabilir. Cayma talebi, çalışan tarafından posta yoluyla veya güvenli elektronik iletişim araçlarıyla ilgili emeklilik sözleşmesi hükümlerine göre işverene veya şirkete bildirilir. Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip on iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilir. Ödemenin geciktirilmesi durumunda doğan zararlar 04/12/1984 tarihli ve 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanunun 2 nci maddesi çerçevesinde belirlenen ticari işler için uygulanacak temerrüt faizi de yürütülerek karşılanır.”

Otomatik Katılım Yani zorunlu BES ten ayrılma ile ilgili süreç ve işlemler direk olarak çalıştığınız yerin sözleşme yapmış olduğu firma üzerinden gerçekleştirilmektedir. Dışarıdan herhangi bir firma veya şirket ile başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Yani siz başvurunuzu çalıştığınız yerin sözleşme yaptığı bireysel emeklilik şirketinin müşteri hizmetlerini arayabilir, dilekçe ile beraber (faks veya posta) yolu ile veya online işlemler menüleri mevcut ise bu yolla başvurularınızı yapabilirisiniz.

Başvuru işleme alındıktan sonra 10 gün içinde otomatik olarak yapılmış tüm kesinti Bireysel Emeklilik firması tarafından belirtmiş olduğunuz hesaba iade edilecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz